protexin is een middel om de darm flora weer te herstellen. Voor mij het onmisbare middel om in huis te hebben als je met konijnen bezig bent. Als konijnen stoppen met keutelen door stress moet onmiddelijk dit medicijn toegedient worden, oraal. Ze vinden het meestal erg lekker. En na 2 dagen komt de ontlasting weer opgang. Bij het zakje wordt een plastic spuitje meegeleverd.
Een uitgebreide omschrijving hoe te gebruiken vindt u hier .
Op het moment dat darmen stil komen te vallen en de oorzaak is door jezelf of dierenarts weggenomen of de oorzaak is bekend ( verhuizing b.v) dan begin je met protexin om de darmen weer op gang te krijgen.
De bekendste 2 gevallen wanneer je protexin gebruik is:
b.v. als je een konijn gekocht hebt en je komt thuis en op dag 1 keutelt hij nog ( 15 stuks) maar dag 2 minder( 5 stuks) en dag 3 niet. Moet je op dag 3 beginnen ( niet later! dus zorg dat je het in huis hebt of anders naar de dierenarts). In dat geval weet je 99% dat hij stilvalt door de stress van het verhuizen de darmflora is door de stress uit balans en moet weer in balans worden gebracht. Dit middel werkt in 90% van de gevallen effectief mits er op tijd begonnen is.
B.V na castreren of andere operatie en het konijn wil niet eten, komt slecht op gang dan is protexin ook een middel om de darmen weer op gang te krijgen als je hem wel aan het eten krijgt. Let op: pijn is ook een oorzaak van stoppen met eten.
Gebruiksaanwijzing:
Het zakje probiotica ( 5 gram )mengen met 100 ml water ( bewaren n de koelkast). En elke dag 4x 3ml geven of 3 x 4 ml geven en dit in de bek spuiten. Dit wordt in de bek gespoten, de meeste vinden het lekker. Probeer het eerst zonder aandringen sommige drinken het zo uit het spuitje. Na 3 dagen zal het weer op gang komen ( diaree) zodra je dat ziet doe je nog 1 dag 3x 2 ml en dan 2 dagen 3 keer 1 ml. Haal elke keer de vieze diaree van de eerste dagen weg zodat je steeds kunt zien of de keutels veranderen/ verbeteren.3 dagen na de eerste diaree moet de keutel al weer een beetje vorm gaan krijgen. Als het konijn buiten zit let op voor vliegen en bescherm hem daar tegen naar binnen halen is vaak het beste.
Tijdens deze dagen zorg dat het konijn alleen water in zijn hok heeft hangen hij hoeft niet te drinken !!!
Hooi en stro moet er in zijn hok binnen handbereik liggen dat houd hem gezond.
en om de 2/3 uur wat paarde bloemblaadjes, gras en weegbree te eten krijgt ( geen groente of fruit!!), dring goed aan!! Dit is heel belangrijk voor herstellen van de darmflora en de doorloop te stimuleren c.q te prikkelen. Het gaat niet om de hoeveelhied. Liever elke 2 uur 1 blaadje als om de 6 uur 5 blaadjes.
Na 3 dagen moeten er weer keutels / diaree zijn, dan kan voorzichtig de vlag uit. Je begint te tellen op het moment dat je geen keutels meer hebt gezien.
Pas als de keutels een rondere vorm hebben mogen de korrels mondjesmaat weer terugkomen in de voerbak. Je mag de voerbak wel gewoon laten staan want door zijn goede instinct zal hij weten dat koolhydraten nu niet goed zijn maar vezels wel en zal hij als hij zin heeft in eten de voorkeur voor hooi en gras hebben.
In enkele gevallen wil het konijn helemaal niet meer eten in dat geval laat hem maar met rust en dan maar duimen dat de probiotica voldoende is om hem weer aan de gang te krijgen. Maar in dit geval is het van levensbelang dat er binnen een paar uur dat er weer wat diaree of slijm zichtbaar wordt dus dat de darmactiviteit weer begint te komen dat er dan wel eten naar binnen wordt gepropt. Zet hem voor mij part buiten in de tuin in de hoop dat ie daar wat eet. ( let op voor de groen vlieg at die geen eitjes op het dier legt.)
Ga vooral niet naar de dierenarts in de laatste dagen want dat red die het zeker niet!
Hij zal echt op het randje van de dood balanceren maar 9 van de 10 gevallen redden het dus probeer daarop te vertrouwen ook al ziet dat er niet naar uit.
Wat kun je nog doen?
- Zo vers mogelijk groen aanbieden steeds ( paardenbloem blad, weegbree, en gras)
- Veel beweging geven dus laat hem maar lekker los, liefst op het gras lopen ( let goed op dat groene vliegen niet bij hem komen)
- Af en toe het buikje masseren. Zeker als er harde stukken in de buik zitten die er uit masseren en zo veel mogelijk met rust laten
- Hooi en kruiden op eet afstand hebben Kruiden artikel 2509, 2510,2511 zijn hier bijzonder geschikt voor.